Es constitueix l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental

Diverses entitats i ens locals s’han agrupat i han donat forma a l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, un nou espai de trobada i coordinació que neix amb l’objectiu d’impulsar l’economia social i cooperativa en el territori. Aquest és un dels 10 ateneus cooperatius que s’han creat a Catalunya, en el marc del programa Aracoop a partir d’una iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Aquest projecte està impulsat conjuntament per l´Ajuntament de Sabadell, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, i la unió de les Xarxes d´Economia Social i Solidària (XES) dels municipis de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, representades per tres entitats representatives de l’economia social i cooperativa del territori com són l´Associació Can Capablanca de Sabadell, la cooperativa L’Eina de Terrassa i la cooperativa Doble Via de Sant Cugat del Vallès. La gestió de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès anirà a càrrec de l’esmentada agrupació, en coordinació amb diferents entitats i cooperatives vallesanes. L’Ajuntament de Sabadell, que va encapçalar la candidatura, exercirà la coordinació.

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès s’articularà a partir de tres nuclis per generar major proximitat territorial, un girarà al voltant de la XES de Sabadell, l’altre de la de Sant Cugat, i l’altre de la XES de Terrassa. Des de cada nucli s’oferiran  accions i serveis  adreçats al conjunt dels municipis  més propers. D’aquesta forma, la implicació i col·laboració de les entitats d’economia social i solidària, les administracions, institucions educatives i el teixit empresarial en general serà clau en el funcionament dels ateneus per oferir els recursos i serveis necessaris per fer aflorar les potencialitats de l’economia social i cooperativa i crear ocupació estable i de qualitat.

La Generalitat, impulsora de la iniciativa, descriu l’ateneu cooperatiu com un centre de proximitat que desenvolupa projectes i activitats de foment i promoció de l’economia social. Tot plegat amb la voluntat d’esdevenir un espai referent al territori per a la creació de cooperatives i altres iniciatives d’economia social. Així, els objectius passen per crear espais per a l’enfortiment de l’economia social i cooperativa, afavorir la creació d’empreses de l’economia social i cooperativa, i generar llocs de treball en el marc d’aquestes empreses.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius ha establert sis grans eixos de treball. Un d’ells és la diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa al territori. A partir d’aquí es duran a terme accions de suport i acompanyament a la creació de noves cooperatives i societats laborals, així com es promourà la creació de llocs de treball en empreses ja existents de l’economia social. En aquesta línia, es pretén promocionar la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a associacions i societats civils particulars, i que donin continuïtat a les empreses o entitats que estiguin abocades a tancar la seva activitat.

La pedagogia serà un altre aspecte important a treballar; per això, s’han establert actuacions de difusió per donar a conèixer i aprendre sobre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i a professorat de cicles formatius de formació professional, així com de grau superior i universitaris. D’altra banda, es pretén dotar d’eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental compta amb el suport dels Ajuntaments de Sant Cugat, Sant Quirze del Vallès i Terrassa, així com de les següents associacions i cooperatives: Acció Cultural Sant Cugat, Associació Banc d’Energia, Associació Cal Gorina (Castellar del Vallès), Associació Camp d’Energia de l’Economia del Bé Comú de Terrassa (EBC Terrassa), Associació cultural SOS Pallassos els Pallassos Perillassos (Sabadell), Associació Ecolnserció (Terrassa), Associació la Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica (Sabadell), Associació Sant Cugat cap a l’Economia Social, Solidària i Sostenible (Sant Cugat), CIPO SCCL (Sabadell), Cooperativa Coop57, SCCL, DRAPAIRES D’EMAÚS S.COOP (Sabadell), Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (Comarca), Fiare Banca Ètica – Grup d’Iniciativa Territorial del Vallès (Comarca), GESTCOOP, SCCL (Terrassa), Grup de consum ecològic de la zona Nord de Sabadell, Tocant la Pera (Sabadell),  Grup Local de Sabadell Som Energia SCCL (Sabadell), Grup Local de Terrassa Som Energia (Terrassa), Hobest, SCCL, L’Esberla, SCCL, L’Ortigacoop, SCCL (Sant Cugat), LUIKA, SCCL (Comarca), Som mobilitat SCCL, SprintCoop, SCCL (Terrassa), Tracta’m, Xarxa d’Economia Solidària (XES), Xarxa de Producció i Consum del Vallès PIC (Sabadell i Terrassa).

El proper 15 de febrer es farà l’acte públic de presentació de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, al Vapor Llonch de Sabadell, per tal d’informar del projecte i de les properes accions previstes.